Гірчичний порошок корисний не тільки для організму людини, а й незамінний при виробництві самого продукту. Він надає йому пікантний смак і запах і при цьому продовжує кінцевий термін зберігання. Гірчичний порошок покращує травлення, збільшує кількістьшлункового соку (виділення слини зростає у 8 разів), покращує обмін речовин і при цьому є протизапальним і антиоксидантним засобом. Гірчичний порошок також є природним консервантом, крім цього, він багатий на вітаміни і мінерали.
Наприклад, білка в ньому – 37,8%, харчових волокон – 29,5%. Тому ми звернулися до Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України з пропозицією дослідити використання гірчичного порошку проти плісняви і грибків. Відділ аналітичних досліджень та якості харчової продукції під керівництвом досвідченого технолога Білої Наталії Іванівни здійснив низку експериментів з використанням гірчичного порошку при виробництві хліба і батонів. Результати випробувань хлібобулочних виробів з використанням гірчичного порошку проти плісняви доводять, що це – універсальний, натуральний продукт з антибактеріальними властивостями, який запобігання розвитку плісняви у готових виробах, сприяє збільшенню об’єму виробів, покращує смак та аромат, уповільнює процес черствіння, продовжує термін зберігання випеченого хліба. При цьому дозування його таке саме, як дорогих імпортних препаратів проти плісняви. Наприклад, для пшеничних сортів хліба, булочних і здобних виробів – 0,2-0,5%; для житньо-пшеничних сортів хліба – 0,1-0,4% від маси борошна.
Оскільки гірчичний порошок має хороші водозв’язувальну та вологоутримувальну, бактерицидні, емульгувальні та стабілізувальні властивості, в цьому ж Інституті працюють над використанням гірчичного порошку у виробництві ковбасних виробів (сосисок). Гірчичний порошок може бути не тільки природним консервантом, а й білковим наповнювачем і при цьому надає виробу новий смак, аромат і властивості. Вчені довели, що гірчичний порошок є найбільш оздоровчою пряністю, тому ми рекомендуємо використовувати його в хлібобулочних виробах, ковбасних, м’ясних і хлібобулочних напівфабрикатах, майонезах і в овочевих консервах.
Вадим ОМЕЦИНСЬКИЙ, заступник директора ТОВ «Агроснаб» ТМ «Фільварок»